2011. november 8., kedd

Hibák...

Fontosnak tartottam egy olyan bejegyzést, melyben a hibatípusokat vesszük át.
Szóval.
2 fajta hibáról beszélhetünk HTML, CSS (és más "programnyelvek") írása során.

  • szintaktikai hibák - ebben az esetben a weboldal kódja (vagy a program) nem felel meg a nyelv előírásainak.
  • szemantikai hiba - ebben az esetben a kód helyes, azonban eredményül nem azt kapjuk, amit szeretnénk.
Az itt megjelent leckékben is biztosan vannak szintaktikai hibák, annak ellenére is, hogy többször végignézem a kódokat. Szemantikai hiba már annál ritkább, hiszen azokat azonnal észreveszem, mivel az oldal nem azt csinálja, nem úgy néz ki, ahogyan én akarom. 
De miért is olyan nehéz észrevenni a szintaktikai hibákat? Nem fogunk mi itt történelmet tanulni, de azért elmondok nektek egy "érdekességet" röviden.
Még anno az Internet Explorer és Netscape nagy harcban állt egymással. Ennek a háborúnak a mellékterméke, hogy a böngészők olyan kódokat is felismernek, melyek nem igazán felelnek meg a szabványoknak. Mivel ugye nem volt kötelező szabványosnak lenni, a webfejlesztők rászoktak ezekre a "szabványtalanságokra", ami miatt máig sok ilyen oldalt találhatunk. 
Ez miatt tehát a böngészőben lefutnak a szintaktikailag hibás kódok is. Próbáld csak ki! Például akkor is elindul az oldal, ha nincs <html> tag, elmaradnak a zárótagek, hiszen a böngésző megpróbálja kitalálni amit te gondolsz. Persze ez nem mindig jön össze, ami miatt rengeteg gondod lehet. Ezek elkerülése végett ajánlom az Adobe Dreamweawer CS5.5 programot. Jelzi a szintaktikai hibákat sorra pontosan, s a Notepad++-hoz hasonlóan színezi a foglalt elemeket. Ha jobban érdekel a téma, akkor ezt a könyvet ajánlom elolvasásra :).
Szóval szeretnék elnézést kérni a kódokban előforduló szintaktikai hibákért. Azért leírom ide azokat a dolgokat melyeket (akár én is) gyakran eltévesztenek a HTML-t tanulók (gyakorlatilag az XHTML alapjai ):
  • minden elemnek van záró tagje. 
  • értékeket "" közé írjuk
  • a tag-eket kisebb < és nagyobb > jelek közé tesszük
  • az elemeket kisbetűvel írjuk
Csak ennyit szerettem volna :) További jó tanulást minden olvasónak.