2011. december 3., szombat

CSS Átlátszóság, médiatípusok

Elérkeztünk az utolsó CSS leckénkhez, melyben az átlátszóságot és a különböző médiatípusokat foglyuk megnézni. Kezdünk is neki...
Tehát az átlátszóság. Sokszor lehet szükségünk arra, hogy egy elem átlátszó legyen. Kétféleképpen tudjuk ezt megoldani. Az egyik az opacity tulajdonsággal lehetséges:

elem{
opacity:0.5; 
filter:alpha(opacity:40) /*Internet Explorer*/
}


Tehát ez azt jelenti, hogy az elem 50%-ban átlátszó lesz. Ha egy böngészőnek nem csúfolható programon (Internet Explorer) is meg szeretnénk nyitni az oldalt, akkor a filter:alpha(opacity:x) tulajdonságot használjuk.

A másik mód, pedig a szín megadásánál az rgba(r,g,b,a) használata. Ez a hagyományos piros, zöld, kék színmodellhez hozzáad egy alfa csatornát is, ami az átlátszóságot jelenti. Tehát:

elem{
background-color:rgba(255,255,255,0.5);
}


Az első szám a piros, a második a zöld, a harmadik pedig a kék. Az utolsó pedig azt jelenti, hogy hány százalékban legyen átlátszó (itt 50%).
Ez azért más, mint az opacity-s megoldás, mert míg az opacity az elemen belül mindent átlátszóvá tesz, addig az rgba csak a hátteret (vagy amire beállítjuk). Tehát pl. ha akarunk egy dobozt, aminek a háttere átlátszó, de van benne szöveg is, akkor az opacity-vel a szöveg is átlátszó lesz, az rgba-val a beállított szín.

A mai második témánk a médiatípusok.
Manapság már egyre több oldalt nyitnak meg okostelefonon vagy más eszközökön. A CSS lehetőséget nyújt arra, hogy a különböző eszközökön másképpen legyen formázva az oldal. A következőképpen tehetjük meg:

@media megjelenítő_típus
  {
  p {font-family:verdana,sans-serif;font-size:14px;}
  }



A kapcsos zárójelek között megadott formázás a megadott megjelenítőtípusban fog látszani.



allMinden médiatípusra (alapértelmezett)
auralFelolvasóprogramokhoz, szintetizátorokhoz
brailleBraille (vakírás) visszajelző eszközök
embossedBraille (vakírás) nyomtatókhoz
handheldKézi eszközökhöz (okostelefon...)
printNyomtatókhoz
projectionPrezentációkhoz
screenSzámítógépekhez
tvtelevíziókhoz

A CSS tanulását ezzel lezártuk. Legalábbis a W3-as tananyagot, mert ugye a tanulásnak sosincs vége. A W3 ajánlata szerint a következő, amit meg kéne tanulnunk a JavaScript. Úgy gondoltam, hogy a JavaScriptet majd csak jövőre, 2012-ben kezdjük el. Tartunk egy hét szünetet, utána pedig a már megszerzett tudásunkkal készítünk weboldalakat.  Tehát a téli szünetig (dec. 21)  minden héten elkészítünk egy weboldalt lépésről lépésre (tehát kettőt :D). A  szünet után pedig nekiállunk a JavaScriptnek. Ha bármilyen kérés van az elkészítendő weboldalakhoz, csak írjatok kommentet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése