2012. január 9., hétfő

PHP - az alapok

A mai leckével elkezdjük a PHP tanulását. Terveim szerint először végigmegyünk a W3-as tananyagon, utána pedig néhány gyakorlati feladatot fogunk megnézni.

Először is meg kell tudnunk, hogy mi is az a PHP.
Azok az oldalak, melyeket eddig készítettünk az úgynevezett kliensen (ügyfélen) működnek. Ez azt jelenti, hogy  a weboldal feldolgozása teljes egészében a webböngészőben történik. A kiszolgálónak csak annyi dolga van, hogy a böngészőnek "átadja" a weboldal kódját. Vegyünk példának egy űrlapot. Az űrlap action attribútuma (mondjuk egy mailto esetén) arra utasítja a böngészőt, hogy nyissa meg a felhasználó alapértelmezett levelezőjét (pl. outlook). Ezek után a böngésző már nem csinál semmit (mármint a levelezőn keresztül), s a levél elküldése a felhasználóra hárul.

Miért mondom el most ezeket? Hát mindjárt kiderül...

A PHP egy szerver-oldali programozási nyelv. Ne rémisszen meg senkit a "programozási nyelv", hiszen megpróbálok mindent érthetően elmagyarázni. A PHP: Hypertext Preprocessor rövidítése (érdekes, mert "önmagára" hivatkozik...). A PHP a kiszolgálón fut (a HTML-lel ellentétben). Előbb elmondtam, hogy HTML esetében a kiszolgálónak nem sok dolga van. A PHP esetében más a helyzet. Vegyük újra példának egy űrlapot. Az action attribútumnak megadok egy *.php fájlt. Amikor a submit gombra kattintok, akkor a kiszolgáló veszi át a vezérlést, majd létrehoz egy emailt az űrlapon megadott adatokkal és elküldi azt (a felhasználó beavatkozása nélkül).
Amikor a kiszolgáló feldolgoz (lefordít) egy PHP kódot, akkor a végeredmény (a lefordított kód) egy tiszta HTML kód lesz. Ebből következik, hogy egy *.php fájl tartalmazhat HTML illetve CSS elemeket is. 
Mivel kiszolgálóoldali programozási nyelvről beszélünk szükség van egy webszerverre, ami támogatja a PHP nyelvet. Ehhez a következő programot ajánlom: EasyPHP. Ha feltelepítettük a programot, akkor a program mappájában lévő "www" mappába rakhatjuk a próbaoldalainkat. Ha ez megvan, akkor a böngészőben beírjuk a 127.0.0.1 címet, ahol megnyithatjuk az oldalainkat. Bármi probléma merül fel a beüzemeléssel csak írj emailt vagy hozzászólást. 

A PHP SZINTAXISA

Ha egy oldalt írunk, amiben PHP kód is van, a PHP kódot a <?php és a ?> elemek között adjuk meg. Általában a PHP fájlok tartalmaznak html tageket is. Ha például ki szeretnénk írni a böngészőbe, hogy "Első PHP oldalam", azt a következő kóddal tehetjük meg:

<html>
<body>
   <?php
      echo 'Első PHP oldalam';
   ?>
</body>
</html>

Az utasítások (legtöbbször a sorok) végén PONTOSVESSZŐNEK KELL lenni.

Kommentek beszúrása a CSS-hez hasonló módon történik.


<html>
<body>
   <?php
      echo 'Első PHP oldalam';
      /*Ez egy komment*/
   ?>
</body>
</html>


A következő leckében megismerkedünk a változókkal, a stringekkel és az operátorokkal.

3 megjegyzés:

  1. Miért van az ha azt amit leírtál beírom nem ír ki semmit?

    VálaszTörlés
  2. Melyik kódot próbáltad? Localserveren próbáld (a "Miért mondom..." rész utáni rész olvasd el mégegyszer :D)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amúgy én voltam az: Ali... de amúgy tök jó. Már az elágazásoknál tartok...

      Törlés